www.martinfransson.com © 2014                    

 

 

 

 

Om Martin Fransson

 

Jag började fotografera 1995 och sedan dess har jag lagt mer och mer av min tid på denna underbara konst, även om fotograferandet just nu går på halvfart på grund av husrenovering, småbarn och heltidsjobb.

 

Eftersom jag har ett stort naturintresse så är motiven till stor del därifrån om jag får välja motiv själv men jag fotograferar även bröllop, mäklarbilder, produktbilder etc. Jag har en hel mängd bilder som inte är naturfoto, så kontakta mig gärna för smakprov.

 

Jag fotograferar numera enbart digitalt men diabilderna finns kvar för scanning och bildvisningar. Jag åker mer än gärna ut på en- eller flerdagars fototurer när jag har tid.

Inom naturen är det  landskap som tilltalar mig mest. Det är något med att försöka fånga hela känslan och upplevelsen av att vara ute som lockar mig. När man står vid kanten av en spegelblank sjö en höstmorgon och ser dimman lätta så är det så många intryck förutom det rent visuella. Lukterna, ljuden eller den absoluta tystnaden, den friska kylan som nyper i kinderna. Allt detta ska försöka förmedlas av en enda liten bildruta. En i stort sett omöjlig uppgift, men det är det som gör det roligt att fotografera.

 

Jag hoppas att jag lyckas förmedla lite av den känslan med mina bilder.

 

På senare tid har jag även börjat med astrofotografering, dvs rymden och stjärnhimlen. Jag fotograferar både djuprymd (galaxer, nebulosor mm) och landskapsbilder med Vintergatan, norrsken eller andra himlafenomen.

 

 

Innehar F-skattsedel

 

 

 

Utrustning

 

Canon EOS 6D

Canon EOS 5D Mk II

Canon EOS 550D (astromod.)

ZWO ASI 1600MM-Cool

EF 17-40/4L

EF 24-105/4L IS

EF 70-200/4L

EF 300/4L IS

EF 100/2.8 Macro

Sigma 500/4.5 EX DG HSM

Sigma 50/1.4 EX

EF 1.4x converter

Samyang 14/2.4

Samyang 24/1.4

Samyang 135/2.0

 

 

Skywatcher HEQ-5 Pro

AstroTrac TT320X-AG

Orion MMAG